top of page
Om sjamanisme

Sjamanisme er den eldste formen for spiritualitet vi kjenner til i dag. Sjamanisme er en måte å oppleve verden på. I sjamanens verden lever alt. Elver, steiner, trær og blomster. Alt kommer fra skaperkraften, og alt er besjelet. Dette gir en følelse av tilhørighet, og et ønske om å ta vare på verden vi har rundt oss. Det gjelder også den verden vi har i oss, ettersom vi selv også er skapt av skaperkraften, og er en del av verden og helheten på lik linje med alt annet.​​​​​

Hva er en sjaman?

En sjamans oppgave er å være en bro mellom den synlige og den ikke synlige verden, det materielle og det spirituelle, og å bringe kraft og visdom inn i den materielle verden gjennom dyp kontakt med lysvesner. All kraft sjamanen har kommer gjennom kontakt med lysvesner, kraftdyr og guider, med naturen og Moder Jord. I de gamle stammesamfunnene var sjamanen en som kunne helbrede, og som kunne formidle budskap mellom menneskene og åndeverdenen. De kunne skifte bevissthetstilstand, ta kontakt med lysvesner, og slik kunne de hjelpe mennesker med de praktiske problemene som oppstod i deres liv. Slik er det også i dag.

 

Når en sier ordet sjaman vil kanskje de fleste se for seg et menneske kledd i fjær, med malt ansikt. Men det er ikke den verden de fleste av oss lever i nå. For meg er å være sjaman en måte å leve på. Det er ikke adskilt fra hverdagen eller det livet jeg lever, som også inneholder køkjøring, matbutikker og vaskedager. For meg er det å være sjaman en måte å leve livet på, som er mer i tråd med naturens sunne rytmer. Både vår egen natur, og naturen og verden rundt oss. Det innebærer å feire livet og syklusene, å lære av naturen, og å bringe dette inn i livet jeg lever. Hver dag, i hver-dagen. Og å stille meg i sirkel med andre og rituelt feire overgangene, mellom månefaser, årstider og i de store overgangene i livet, altså alle de små og de store endringene som skjer.

Om du har lyst til å lære mer om sjamanisme, ritualer, healing og magisk arbeid, er du også hjertelig velkommen til å lese mer om mitt og Renate Elida sitt samarbeidsprosjekt Brisingamen.

IMG_20200406_145625.jpg

Yggdrasil - tradisjonen jeg tilhører

Det finnes mange forskjellige sjamanistiske tradisjoner, og de har alle sine symbolspråk og forskjellige måter å forholde seg til verden på. Likevel er det noen fellestrekk, slik som overbevisningen om at alt lever og at alt har iboende verdi. Men tilnærmingen til verden er forskjellig, og jeg hadde lyst til å si litt om Yggdrasil som er den tradisjonen som jeg tilhører.

 

 

I denne tradisjonen, brukes ingen rusmidler for å skifte bevissthetstilstand og komme i kontakt med lysvesener. En lærer metoder som gjør at det ikke er nødvendig, og vi tar avstand fra bruk av rusmidler. I Yggdrasil tradisjonen bruker vi innvielser, noe som gjør det mulig for de som ønsker det å raskt skape god kontakt med hjelpere, lysvesener, kraftdyr og naturvesener. Målet er at alle utvikler sin egen magi og sine egne unike talenter gjennom personlig erfaring med metodene som læres bort og at tilgangen til magi øker i takt med sjamanens egenutvikling. Tradisjonen gir metodene, og personlighetsutvikling skapes gjennom å utvikle og leve ut filosofien om bevissthet, selvansvar og kjærlighet.  Vi erfarer også at alt kan læres, og at alle har mulighet for tilgang til den sjamanistiske delen av seg selv. En trenger ikke å være født inn i en familie med lange tradisjoner for å kunne praktisere. Dette er absolutt noe som kan læres, og forhåpentlig vil de som lærer det bruke det til å gjøre verden til et bedre sted. Vi bruker, som de fleste andre tradisjoner, også verktøy som tromme og rasle i vårt sjamanistiske arbeid. Vi i Brisingamen holder også trommelagekurs.

Hva så med det praktiske?

I en hektisk hverdag kan en føle seg ute av balanse, og ha en følelse av at dagene bare løper avgårde uten tid for å gjøre det en virkelig ønsker og drømmer om. En sjaman har verktøy og måter å hente seg inn fra dette stresset på, slik at det blir mulig å fokusere mer på de tingene en virkelig ønsker seg i og av livet. Det gir en dyp kontakt med hjelpere, samt tilgang på effektive healingmetoder som gjør at en kan hjelpe både seg selv og andre som ønsker det. Som sjaman har en naturen som lærer, og lever så godt en kan etter de naturlige syklusene. De er vår veiviser tilbake til et sunt liv.


Ta månen som eksempel. Jeg har alltid elsket månen. Mitt første ord, bortsett fra mamma, var måne. Moren min har fortalt at jeg lå i vogna, og at hun sa; der er månen vennen min. Måe svarte jeg. Og fascinasjonen over månen har aldri blitt borte. Jeg elsker månen. Da jeg forstod at vi fra gammelt av hadde månekalender og fulgte månefasene, ble ikke fascinasjonen mindre. Jeg opplever stadig i mitt eget liv hvor kraftfullt det er å følge månen. Hvor deilig det er å hengi seg til hvilen i nemånen, introspeksjonen, tankene og følelsene. Og hvor deilig det er å åpne opp på nymåne og hente inn kraft og energi til å manifestere alt det en har tenkt på og ønsket seg under denne rolige perioden. Hvordan det føles å takke og ta i mot på fullmåne. Jeg ville aldri greid meg uten kraften fra månen. Den skaper balanse i livet mitt, mellom hvile og aktivitet, ytre og indre fokus.

 

 

I sjamanutdanningen til Brisingamen feirer vi også de 8 årstidsfestene Samhain, Vintersolverv, Imbolc, Vårjevndøgn, Beltane, Sommersolverv, Lughnasadh og Høstjevndøgn. Dette er også for å forbinde oss med rytmene og slik kunne skape mer harmoni i livet.

Og det er også disse naturlige rytmene jeg som behandler og veileder får hjelp til å bringe inn for mine klienter så de kan finne tilbake til sin sunne forbindelse med egen kropp og sin kropps selvhelbredende evner, både fysisk, psykisk og emosjonelt. Det er fantastisk givende å få oppleve det punktet hvor mennesker igjen kan oppleve denne kontakten med seg selv. Rett og slett helt magisk og en sann glede i livet.

Så det er en kort introduksjon til sjamanisme. Og husk at du alltid kan ta kontakt med meg dersom du har spørsmål eller noe du lurer på. Du finner meg på e-post: ylva.linnestad@gmail.com

Jeg ønsker deg alt godt og håper å høre fra deg.

Hjertelig hilsen

Ylva Karin<3
bottom of page