top of page
  • Ylva

Kombucha inntar Huldrehagen


Det var helt magisk. Vi skulle holde Fullmånerituale, og en av de som kom hadde spurt om jeg ville ha en scooby. Jeg hadde hørt om og smakt på Kombucha, men tenkt, nop, ikke for meg, alt for kronglete. Men da muligheten dukket opp tenkte jeg likevel, tja, hvorfor ikke. Hvor galt kan det egentlig gå? Jeg prøver, det er jo både godt og sunt for magen. Den besluttningen er jeg skikkelig glad for!

Scoobys inntreden i Huldrehagen var altså på fullmåne. For en start. Jeg kokte te dagen etter, spent og ivrig. Barna, jeg har to flotte gutter, kom inn på kjøkkenet; Hva ER det der?!? Det, sa jeg, er det nye husdyret vårt! Den lager til og med babyer! Ææææææsj, sa barna, den ser rar ut. Vil dere ta på den? sa jeg. Den er skikkelig slimete assa... Hmmm... Okæi da, sa gutta. Så da ble det vasking av hender og kjenning på sliiiimete kombucha-scooby. Hva er det egentlig? sa barna. Kombucha scooby er en sopp, sa jeg. Scooby-doooooooo, sa gutta. Jepp, sa jeg, men ikke noen spøkelser såvidt jeg vet. Okæi, sa gutta og løp ut.

Etter 3 dager: Mamma, hvorfor er det sånn på toppen av den greia? Det mine sønner, er en BABY! Det nye husdyret vårt lager en. Hæææææ? Er det sant? Jepp! kunne jeg stolt konstatere. Det blir bra det her, altså! Hmmmmmm... sa gutta. Den er rar. Jepp, sa jeg, den er kjempe rar og bra for magen! Okææææææi... sa gutta.

Etter en og en halv uke tenkte jeg det fikk være bra. "Vil dere være med å sile av babyen?" Jaaaaaaaaa, sa yngstemann, han syns det var ganske gøy å følge med. Nop, sa eldstemann, jeg stikker til kompis. Ok, sa jeg. Så jeg og yngstemann ble de heldige prøvesmakerne; Ææææææsj! sa han. Nam! sa jeg, det er jo super godt!

Og etter det har det blitt endel testing. Etterfermentering med diverse bær, jeg har laget te på ville-vekster, og den ble veldig god og ganske mild (var litt utsikker på om det ville gå, for den trenger jo det som er i den svarte og grønne teen for å vokse, men det gikk siden jeg beholdt en litt større del av den ferdige kombuchaen i beholderen med vill-teen). Så her er det bare å eksperimentere! Og så blir magen glad samtidig. Vinn-vinn!

Her er basisoppskriften jeg bruker (som også ligger på Huldrehagen sin facebook-side):

Jeg er en skikkelig cirka-sara på kjøkkenet, så be warned;): Kok opp 1-2 liter vann med 5 ss økologisk rårørsukker (eller det sukkeret du har for hånden). Legg i to poser økologisk svart (eller grønn) te og la trekke til teen er kald. Hell blandingen over scooby-soppen og la stå fredelig på et sted uten direkte sol i 1-2 uker med et klede over åpningen (ikke bruk lokk, for scooby trenger luft). Det danner seg nå en scooby baby på toppen ila disse to ukene. Sil av og hell på rene flasker med kork. Nå har du altså to magiske sopp å lage kombucha på. Gjenta prosessen i det ueeeendelige og del godsakene med venner, bekjente, skeptikere og naboer;) Om du vil ha f.eks jordbær smak, så hell den ferdige kombuchaen på en ny glassbeholder og putt oppi det du vil ha av smak (jeg elsker jordbær). La stå i ca 2 dager og sil så av kombuchaen og hell på flasker. Jeg bruker restebærene i smoothie, det blir veldig godt.

Masse lykke til med kjøkkenhekseriet folkens!

55 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Dvale

bottom of page