Hagen
Det vakreste stedet i verden omtrent. En rufsete hage med sjarm og sjel. Jeg er ikke en som går med neglsaks langs bedkantene. Jeg har både skvallerkål og brennesle i min hage, eller det er forresten ikke så mye brennesle igjen, for den har jeg puttet i suppa eller tørket til te stort sett. En av de vakreste delene av hagen for meg er komposten, fordi der vet jeg at den bugnende hagen begynner. Med mark og alt mulig slags rart mikroliv. Det er så gøy! Jeg er jo bokashi nørd og en cirka-sara, så i hagen er det ikke alltid det verken ser pent ut, eller at jeg får til alle de tingene jeg vil. Noen ganger glemmer jeg til og med å vanne. Det er et stort og gledelig eksperiment som gjør meg lykkelig langt inn i sjela. Det handler ikke om å få til alt alltid, men om å glede seg over det som er! Og noen ganger det som ikke er... sånn som brunsnegler.
Jeg kan sitte i hammocken som jeg kranglet meg til å få en eller annen gang for hundre år siden, og nyte synet av planter, fugler og sommerfugler. Puste. Helt ned i magen. Uten følelsen av at jeg burde, sånn som det så ofte kan bli.
I hagen finner jeg følelsen av at det jeg burde, er å glede meg over livet:)
En av mine største inspirasjonskilder når det kommer til hage (og livet generelt egentlig) er permakultur. For de som lurer på hva permakultur er, så kan jeg anbefale å lese om det på hjemmesiden til permakulturforeningen HER. Det inspirerer meg å tenke koblinger mellom forskjellige elementer i hagen, og mellom hagen og kjøkkenet og skogen rundt der jeg bor. Det inspirerer meg også til å tenke mer helhetlig.
For; permakultur handler ikke bare om hagen, men om hvordan jeg ønsker å leve livet mitt. Det gir meg praktiske verktøy som gjør at jeg kan finne mening og glede i hverdagen min. Det inspirerer meg til å tenke koblinger også i livet ellers, i de andre jobbene mine som bibliotekar og sjaman, og i alle mellommenneskelige relasjoner jeg møter. Dette i tillegg til at det gir meg praktisk innsikt i naturens sykluser og hvordan en kan følge naturens rytmer og få best mulig avling i hagen også. Rent praktisk. Hva som kommer ut fra kjøkkenet og til hagen, og hva som kommer tilbake igjen fra hagen til kjøkkenet. Hva som fraktes inn i huset, og hva som fraktes ut. Hvilke ting jeg velger å ha i livet mitt. Hva som føles nødvendig, og hvordan jeg kan være med å forme hvordan husets og skogens ressurser mater seg selv og oss som bor her på en sunn og bærekraftig måte som gir oss alle energi og glede.
Permakulturens etiske hovedprinsipper er:
1) Omsorg for jorden
2) Omsorg for mennesker
3) Rettferdig fordeling
I tillegg kommer de 12 grunnprinsippene du ser her:
Hagekurs & foredrag
Jeg holder både praktiske kurs i kompostering og anlegging av kjøkkenhage, samt andre hagerelaterte inspirasjonsforedrag for både store og små grupper. Jeg reiser gjerne dersom dere ønsker kurs et annet sted i landet enn Østlandet. Ta kontakt for pris dersom dette er interessant.
Tilbakemeldinger på kurs
"Vestby kommune er en Grønt Flagg - kommune. Vi har brukt Ylva som foredragsholder ved flere anledninger og er kjempefornøyde.
Med klokskap og på en humørfylt måte har Ylva gitt oss verdifull kunnskap og refleksjoner rundt hagens kretsløp gjennom de fire årstider.
En av hennes foredrag heter «Året i hagen» og gjennomføres på en slik måte at man virkelig har lyst til å prøve ut det man lærer i kjøkkenhagene vi har i barnehagene og på skolene.
Vi anbefaler Ylva til alle andre som har lyst til å lære mer om året i hagen. Dette er det verdt i ta med seg! Vi ble veldig inspirerte og har selvfølgelig booket henne for neste år også".
På vegne av Vestby kommune - miljøansvarlig
Irene Beatrice Brevad
"Ylva holder kurs i økologisk hagehold på sin fantastiske måte. Jeg var på kurs hos Ylva i fjor og kan virkelig anbefale dette. Har du først vært hos Ylva én gang blir du garantert inspirert og melder deg nok på flere kurs 🤗 Du kan risikere å få en fremtidsrettet hage med mye glede 🌱"
Kerstin Drivdal
Ylva Linnestad holdt to onlinekurs for Kulturgruppen i Equinor Bergen våren 2021. Det ene kurset var «Anlegging av kjøkkenhage» og det andre kurset var «De ville veksters verden».
Det var mange som ville være med på kursene og som ga tilbakemelding om at dette var interessante emner.
Vi fikk mye god informasjon med praktiske eksempler, og god tid til å kunne stille egne spørsmål både underveis og til slutt.
Ylva formidlet kunnskapen hun har på en fin og rolig måte. Kursene ble gjennomført via Zoom som funket veldig bra for oss som plattform. Alt i alt var vi veldig fornøyd med både kurs og kursholder og kan varmt anbefale Ylva som en digital foredragsholder.
For Equinor Monica Linchausen
Artikler og intervjuer:
Artikkel om frøbiblioteket på Son og Vestby bibliotek som jeg driver i samarbeid med Vestby Hagelag (krever abonnement) finner du HER
Artikkel jeg har skrevet om dette samarbeidet i Hageselskapets "Hva skjer 2019" utgivelse:
Om du ønsker å vite mer: